Основна школа „Антон Скала„се бави васпитањем и образовањем деце са лаком, умереном менталном ометеношћу и аутизмом  . Школа је основана 1964. годинe.

Налази се се на Сењаку, на Општини Савски Венац у улици Петра Чајковског 2 а , у најлепшем делу града, окружена зеленилом и великим двориштем. На данашњој локацији налази се од 1967.године када је добила име „Антон Скала“ по човеку који је био један од оснивача југословенске дефектологије као први човек у Влади Краљевине Југославије задужен за оснивање и развој специјалних школа 1972.

Настава се одвија у преподневним часовима а поподне је организован продужени боравак.

ОШ „ Антон Скала „ је пријатељска школа у којој се сви запослени  труде да раде у најбољем интересу деце. Услужност,брига и довитљивост су наша карактеристика. Читава школска заједница: особље, родитељи, управа, ученици и пријатељи имају свој удео у заједничкој мисији да наша  школа  испуни највише стандарде у раду са децом са тешкоћама у развоју.

Број уписаних ученика расте, тако да  у школској 2013 / 2014 школу  похађа 103 ученика.Интересовање је сваке године све веће па је неопходно проширити капацитете школе како би се одговорило захтевима свих заинтересованих за упис.

 ОШ „ Антон Скала је прва школа на Балкану која је 1978.године отворила одељење за образовање и васпитање деце са аутизмом а до пре неколико година је била једина у Србији.Традиција , искуство, знање и професионалност стучњака који раде у овим одељењима је референца која опредељује велики број родитеља да са пуним поверењем своје дете упишу  у нашу  школу. Примена најсавременијих метода рада од стране наставника са децом са аутистичним спектром су допринеле да они постижу инзваредне резултате у разним областима.Ученици са аутизмом из наше школе су снимили први музички ЦД у Европи а једна од њихових песама је химна Европског удружења за помоћ особама са аутизмом.

Такође наши стручњаци који се баве аутизмом већ неколико година имају акредитоване програме и врше обуку других стручњака широм Србије као и у земљама из непосредног окружења.

Наша школа је већ двадесет шест година традиционално домаћин Дечје Олимпијаде у којој учествују деца са свим врстама потешкоћа у развоју,  из свих београдских школа и шире. Ова манифестација је радо посећена и од стране јавних личности, представника локалне заједнице , као и деце из редовних школа, који им пружају подршку тог дана  уживајући у игри,забави и дружењу.  Као домаћини и организатори учинили смо да Дечја олимпијада добије и међународни карактер тако да су ученици из  Словеније као и са Косова такође  учествовали у овој врсти дружења.