Основна школа „Антон Скала“ бави се образовањем и васпитањем ученика са сметњама у развоју. Налази се на Сењаку, на општини Савски венац, у улици Петра Чајковског 2 а , у најлепшем делу града, окружена зеленилом и великим двориштем.

Основана је 1964. године, решењем бр. 2657/1 од 16.06.1964. год. и на данашњој локацији налази се од 1967. године.Име је добила по човеку који је био један од оснивача југословенске дефектологије , као први човек у Влади Краљевине Југославије задужен за оснивање и развој специјалних школа.

 

ОШ „ Антон Скала“ је прва школа на Балкану која је 1978. год. отворила одељење за образовање и васпитање деце са аутизмом, а дуго година је била једина у Србији. Традиција, искуство, знање и професионалност стучњака који раде са ученицима са аутистичним спектром и другим сметњама у развоју је референца која опредељује велики број родитеља, да са пуним поверењем, своје дете упишу у нашу школу.

Примена најсавременијих метода рада од стране наставника са децом са аутистичким спектром су допринеле да они постижу изванредне резултате у разним областима. Ученици са аутизмом из наше школе су снимили први музички ЦД у Европи, а једна од њихових песама „Вилинска песма“ је химна Савеза удружења за помоћ особама са аутизмом Републике Србије. Наши ученици су освајали многе награде у земљи и свету као што су: Награда града Београда 2014. године из области културе и уметности, најбоља књига поезије на такмичењу у Америци, као и награде на бројним спортским и другим такмичењима.

 

Наши стручњаци који се баве аутизмом више од деценије  држе стручне обуке и аутори су и реализатори више акредитованих програма из области подршке ученицима са сметњама у развоју. Резултат њиховог рада је више од две хиљаде обучених стручњака за рад са ученицима са аутистичним спектром широм Србије, као и у земљама из непосредног окружења.

 

Наша школа је 2018. године прославила јубилеј јер је већ тридесет година традиционално домаћин Дечје Олимпијаде. Ова значајна манифестација сваке године окупи око 500 учесника и гостију, децу са свим врстама сметњи у развоју, из свих београдских школа као и гостујућих школа из Србије. Радо је посећена од стране јавних личности, представника локалне заједнице, као и деце из редовних школа, који им пружају подршку тог дана уживајући у игри, забави и дружењу.

Школа се труди да изађе у сусрет захтевима родитеља у складу са својим могућностима и организацију рада и садржаје прилагоди потребама деце и њиховим породицама.

 

ОШ „Антон Скала” је пријатељска школа у којој се сви запослени труде да раде у најбољем интересу деце. Професионалност, стручност и одговорност су наше основне карактеристике и смернице у раду.