Пројекат под називом “Мултимодална интеракција између људи и хуманоидних робота за учење и повећање социјалне имагинације код деце са аутизмом” – ДЕ-ЕНИГМА  има за циљ учење и повећање социјалне имагинације код деце са аутизмом уз помоћ коришћења хуманоидног робота као асистивне технологије у терапеутском раду.

Реализатори пројекта су Савез удружења за помоћ особама са аутизмом Републике Србије и партнери, који су једни од најбољих европских и светских универзитета организација: Империјал Kолеџ Лондон, Универзитетски Kолеџ Лондон, Математички Универзитет Букурешт, Универзитет Твенте из Холандије, Универзитет Пасау из Немачке, компанија ИД Минд из Португалије и организација Аутизам Европе из Белгије.

У овом истраживачком пројекту укључено је 65 деце са аутизмом, међу којима су и деца која похађају ОШ “Антон Скала”, као и стручњаци –терапеути из наше школе.

Наша школа је била домаћин гошћама из Велике Британије, Лондона, од 20.11.-24.11.2017.год. које су боравиле код нас у оквиру планираних пројектних активности, заједно са Сунчицом Петровић, представником Савеза удружења за помоћ особама са аутизмом Републике Србије. Провели смо 4 дана заједно, склопили дивно пријатељство и добили многобројне похвале за наш рад и пружено гостопримство.