Rīgas 2. pamatskola – Рига, Летонија

Дигитални приступи у образовању ,,СЕНдата“

(2020-1-TR01-KA229-094323_2)

07 – 11. марта 2022.

 

У Риги, Летонија, организована је 4. мобилност Еразмус+ КА229 пројекта Дигитални приступи у образовању СЕН – СЕНдата (2020-1-ТР01-КА229-094323_2). Учествовала су 22 учесника из 6 земаља: Турска (Бурса/ Yıldırım Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu), Литванија (Кедаиниаи, Spindulio Mokykla), Румунија (Клуж-Напока „ Grădinița Specială”), Србија (Београд, ОШ,,Антон Скала“), Португал (Синтра, Agrupamento De Escolas Lapiás) и Летонија (Рига, Rīgas 2. pamatskola).

Првог дана мобилности, 7. новембра, школа домаћин започела је дан поздравним говором директора школе Иварса Упениекса и координаторке пројекта летонског тима Ираиде Черенкове. Касније су ученици школе поздравили госте извођењем летонских народних игара и песама. Након уводног дела координатори су представили своје тимове. Била је то лепа врста презентацијске активности за партнере коју је припремио летонски тим. Слушајући музику, тимови су препознавали песму које се односи на њихову земљу и након тога су се представљали.

Наставнице из Летоније Јулија Паберза и Ираида Черенкова одржале су говор о образовном систему у Летонији и о школи. У поподневним часовима сви партнери су посетили школу и обданиште и дегустирали летонску кухињу, коју су припремили ученици заједно са наставницом Лауром Ефнере.

На крају дана, организован је обилазак стaрог дела града са водичем, а такође смо посетили и Кућу црноглавих.